• Tester
  • Affiliate
  • Retningslinjer
vedkløyver elektrisk test

Test av vedkløyvere: Hvilken bør du velge?

En vedkløyver gjør det enklere, mer praktisk og langt mer effektivt å bygge opp et solid vedlager. Å hugge ved for hånd tar tid og er fysisk krevende. Med en vedkløyver slipper du å slite ut kroppen, samtidig som jobben blir gjort raskere og mer presist. Dette er et uunnværlig verktøy for mange, spesielt for dem som fyrer mye med ved.

Dette bør du vite om vedkløyvere

En vedkløyver fungerer ved at et stempel med en trykkplate presser trestykket mot en kile – eller en kniv – som sitter på den andre siden. Maskinen deler treet i flere deler med ren kraft, og prosessen kan gjentas til vedkubbene har ønsket størrelse.

Det finnes mange typer vedkløyvere på markedet, og de varierer i kapasitet, tekniske spesifikasjoner og pris. Du kan velge mellom små og store modeller, samt stående eller liggende varianter:

  • Mindre vedkløyvere

    er ideelle for små kubber, tar mindre plass og er rimeligere i pris.

  • Større vedkløyvere

    har høyere kapasitet og er bedre egnet for krevende kløyvearbeid. Disse maskinene har ofte flere funksjoner og høyere ytelse, men koster også mer.

Når du skal velge en vedkløyver, er det viktig å vurdere kapasitet og størrelse ut fra ditt behov. I tillegg kan spesifikke produktegenskaper være avgjørende for valget ditt, som:

  • Brukervennlighet

    – Hvor enkel maskinen er i bruk.

  • Arbeidshastighet

    – Hvor raskt den kløyver ved.

  • Ergonomi

    – Hvor komfortabel den er å jobbe med over tid.

Våre anbefalinger for 2025

I vår testguide har vi vurdert flere vedkløyvere med hovedfokus på tekniske spesifikasjoner, kvalitet, kapasitet og brukervennlighet. Her er våre anbefalte produkter for 2025.

vedkløyver test

Kraftig maskin som kløyver "alt"

Denne vertikale vedkløyveren har hele 11 tonns kløyvetrykk, noe som gjør det enkelt å kløyve også de største kubbene. Dette er en maskin som kan brukes til all slags type vedhåndtering samtidig som sikkerheten er ivaretatt på en god måte. Her finner du både tohåndsbetjenning og sikkerhetsgitter og vedkløyveren oppleves også som meget brukervennlig. Denne solide kraftkaren har en kløyvelengde på 56 til 104 cm og en kløyvediameter på 10 til 30 cm. Apparatet veier 172,5 kilo og sørger for en trygg og stabil posisjon når jobben utføres. Det er også verdt å nevne at modellen er utstyrt med tre praktiske hjul å håndtak slik at det er enkelt å manøvere vedkløyveren dit du måtte ønske. Her er det beste alternativer til deg som er jakt etter en kraftig vertikal vedkløyve og som skal kløyve mye ved. Testvinner! Spesifikasjoner: IP54-godkjent Kløyvelengde: 56 – 104 cm Kløyvediameter: 10 – 30 cm Kløyvehastighet: 4,9 cm/s Støynivå ≤ 80 d Mål: høyde 228 cm x lengde 144 cm x bredde 133 cm Vekt 172,5 kg

Se pris
vedkløyver elektrisk test

Rask og effektiv vedkløyver

Turbo Vedkløyver er utstyrt med 1,5 kW motor og leverer et kløyvetrykk på 7 tonn. Maskinen jobber effektivt samtidig som den oppleves som enkel å betjene. Den har både praktiske hjul og et bærehåndtak som gjør at apparatet er lett å flytte på ved behov. Dette er en tohåndsbetjent vedkløyver hvor du rett og slett ikke har mulighet til å komme nær kløyvekilen når maskinen jobber - her bruker du begge hender samtidig for å betjene maskinen. I tillegg har Turbo Vedkløyver et sikkerhetsgitter over selve kløyveområdet som sikrer at kløyveren ikke kan aktiveres med mindre gitteret er lukket. Et stort pluss med denne modellen er det mekaniske giret som betyr at vedkløyveren nesten ikke trenger vedlikehold, da den fungerer uten hydraulikk. Med andre ord trenger du ikke å skifte hydraulikkolje eller bekymre deg for oljelekkasjer. Dette er en trygg, effektiv og brukervennlig hjelper.   Spesifikasjoner: Maks. Vedlengde: 40 cm. Maks. Diameter: 30 cm. Går tur-retur på under 3 sekunder Størrelse L x B x H: 163 x 45 x 58 cm Vekt: 66 kg Krever lite vedlikehold

Se pris
alko vedkløyver test

Kompakt og slite modell

Dette er en mindre, men svært solid og effektiv vedkløyver som kløyver ved enkelt og problemfritt. Denne kompakte vedkløyveren er laget med slitesterke materialer og komponenter som er sveiset i flere omganger, noe som sikrer lang levetid. I tillegg er det verdt å nevne at delene av stål er pulverlakkerte, noe som sørger for god beskyttelse mot korrosjon. På grunn av den solide konstruksjonen og bruken av høykvalitative materialer ligger vekten på den liggende vedkløyveren på 48 kg. Her får du altså en kompakt og plassbesparende modell. Plasser vedkløyveren på for eksempel en arbeidsbenk for å sikre et godt underlag samtidig som du arbeider ergonomisk. Vedkløyveren er utstyrt med tohånds sikkerhetsstyring og beskyttelsesdeksel, noe som bidrar til god sikkerhet og at du jobber på en trygg måte. Spesifikajoner: Opptil 37 cm kløyvelengde Maksimalt kløyvetrykk: 4 tonn Vekt: 48 kg Ekstra sikker med beskyttelsesdeksel Plassbesparende og mobil Ergonomisk

Se pris

Husk sikkerhet!

Når du skal arbeide med en vedkløyver er det viktig å huske på at dette er et kraftfullt redskap. Motoriserte apparater har som regel en aldersgrense på 16 år. Dagens vedkløyvere er svært trygge hvis de brukes korrekt og apparater med tohåndsgrep minimerer risikoen for å klemme seg. Det er uansett viktig at brukeren alltid har fokus på sin egen sikkerhet. Ved bruk av vedkløyver bør man alltid bruke vernebriller eller ansiktsskjerm og arbeidshansker. Når vedstykket kløyves, frigjøres ofte store krefter, og flis kan da fly av sted og forårsake øyeskader. Det er også lett å få splinter i hendene hvis man ikke bruker arbeidshansker. I tillegg er det lurt å bruke vernesko og hørselvern.

Gode tips til smart vedkløyving

Det er anbefalt å kappe og kløyve veden så raskt som mulig etter felling. Jo ferskere treet er, desto lettere er det å arbeide med. For mange er det å jobbe med ved et klassisk vårtegn. En tommelfingerregel sier at veden må være kappet og kløyvd før sankthans. Er du for sent ute med kløyvingen kan det bli vanskelig å få veden tørr nok til den kommende vinteren. Etter at du har behandlet veden med en vedkløyver må dette tørke på et solrikt og luftig sted. Kløyvd ved råtner ikke like lett og er mye bedre å fyre med. Fersk ved inneholder cirka 45 prosent vann og før man bruker denne veden til fyring bør vanninnholdet ha kommet ned til 20-25 prosent eller mindre. Dette skjer normalt av seg selv etter en sommer med tørking. Når det gjelder oppbevaring og stabling av ved så bør veden plasseres på et tørt underlag. Vedstabelen bør være et sted hvor det kommer sol. Helt nederst legger du noen planker eller pinner, slik at veden kommer opp fra bakken. Det nederste laget med ved skal ha barken vendt ned, da minsker risikoen for at det råtner. Deretter er det bare å fortsette å stable veden oppover, også med barken vendt ned. Plasserer du en vedstabel mot en vegg så sørg for at det finnes luft mellom stabel og vegg.

Slik vet du at veden er tørr

Det er svært viktig å fyre med ved som har tørket lenge nok. Våt ved utvikler giftig røyk og i verste fall setter dette seg som brannfarlig sot i pipa. På sikt kan dette ende med pipebrann. Det finnes flere triks for å sjekke om veden er tørr:

  • Legg veden i en tett plastpose i et varmt rom. Blir det dugg på innsiden betyr dette at veden er fuktig.

  • Ta en vedkubbe og ha litt Zalo i den ene enden. Sett den andre enden til munnen og blås hardt. Bobler det i Zaloen i andre enden, så er fuktigheten ute og veden er klar til bruk.

  • Sjekk fuktigheten til veden med en fuktmåler.